Tisztújítás és jövőbemutató eszmecsere a DOSz III. Mérföldkő Konferenciáján

November utolsó hétvégéjén tartotta III. Mérföldkő Konferenciáját a Doktoranduszok Országos Szövetsége. A tisztújító küldöttgyűléssel összekötött szakmai workshopnak az idei évben a gödöllői Szent István Egyetem adott otthont.
A rendezvény egyik legfontosabb célja a doktori érdekképviselet és a doktori képzések rendszerének áttekintése volt. A megnyitón felszólalt Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Tőzsér János, a SZIE rektora, Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke és Pecze Dániel Gödöllő város alpolgármestere, akik egyaránt a
PhD- és DLA-képzések a tehetséggondozásban, a társadalmi és gazdasági fejlődésben betöltött jelentőségét emelték ki. Az utóbbi hetekben a végéhez közelítő törvénymódosítás, amelynek keretében a doktori képzés jelenlegi rendszerének teljes reformja valósul meg, szintén ezen elvek mentén határozza meg a fiatal kutatók karrierívét.
A konferencián üléseztek a DOSz tudományos osztályai, akik találkozójukon felvázolták az országos érdekképviselet által végzett tudományszervező munka jövőképét. A DOSZ hatékonyan reprezentál minden, az országban kutatott tudományterületet, így a képzési reform folyamán becsatornázhatja a fiatal kutatók szakterület-specifikus meglátásait is.
A januárban folytatódó egyeztetéseken már a szervezet újonnan megválasztott tisztségviselői vesznek majd részt. A DOSz küldöttgyűlése egyhangúlag újraválasztotta a szervezet elnökének Keresztes Gábort (Nyugat-magyarországi Egyetem). A tisztségében megerősített elnök a jövő év legfontosabb feladatai között említette meg a doktori képzés átalakításával kapcsolatos részletszabályok kidolgozását, az intézményi képviselet és a tudományos osztályok fejlesztését, valamint a szervezet társadalmi reputációjának növelését.
Munkáját a következő évben hét elnökségi tag segíti: Asztalos Kata (Szegedi Tudományegyetem), Buda Lorina (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), Csapó László (Szent István Egyetem), Fazekas Kornél (Pécsi Tudományegyetem), Gáspár Marcell (Miskolci Egyetem), Kőmíves Péter Miklós (Debreceni Egyetem) és Szabó Katalin (Szent István Egyetem). A megválasztott tisztségviselők több éve a szervezet elnökségében, tudományos osztályaiban dolgoznak, így a megkezdett munka folytatása sem akad meg és a tavasszal folytatódó reformtárgyalások során kellő tapasztalattal bíró delegációt állíthat ki a szervezet. A szervezet törvényes működése fölött őrködő felügyelő bizottság tagjai Dolnegó Bálint (Testnevelési Egyetem), Körösparti Péter (Debreceni Egyetem) és Lovassy Ádám lettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük